Kriptovilág: a digitális vadnyugat

2021. november 29. 11:27 - CoinVilág

Ebben a cikkben összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló csalásokat, átveréseket, amelyekkel bárki találkozhat. Ez különösen igaz abban az esetben, ha a kriptovaluták világába tesszük a lábunkat.

A kriptovaluta tranzakciók visszafordíthatatlanok, ha kriptovalutát küldesz egy harmadik félnek, azt nem fordíthatod vissza, és nem állíthatod le a fizetési folyamatot. Amikor kriptovalutát küldesz egy blokklánc címre, meg kell bizonyosodni minden érintett harmadik fél szolgáltatásának és kereskedőjének legitimitásáról, és csak olyan szervezeteknek szabad kriptovalutát küldeni, amelyek megbízhatóak.

Giveaway Scams = Ajándékozási csalások

A csalók a közösségi médiát használják fel az ajándékozási csalások véghezvitelére. Képernyőképeket tesznek közzé cégektől és vezetőktől származó hamisított üzenetekről, amelyek kamu webhelyekre irányító hivatkozásokkal reklámoznak egy állítólagos ajándékot. A hamis fiókok ezután válaszolnak ezekre a bejegyzésekre, és megerősítik, hogy látszólag hitelesnek tűnjön. A csaló webhelyek ezután arra kérik a felhasználókat, hogy „igazolja” a tárca címét úgy, hogy kriptovalutát küld a csalók tárca címére.

Néhány tipp a megelőzéshez:

- Soha ne küldj kriptovalutát ajándékozásra, címellenőrzés címszó alatt!

- Légy szkeptikus a közösségi médiában található összes ajándékkal és ajánlattal kapcsolatban! Ne bízz a válaszüzenetekben lévő képernyőképekben, mivel a képeket hamisíthatják és módosíthatják!

- Gyakran rossz magyarsággal, sok nyelvtani hibával íródnak ezek a szövegek

Ha az ajánlat túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen,  akkor valószínűleg csalás!

Jelentsd az adathalász kísérleteket vagy csalásokat!

Adathalászat

Az adathalász webhelyek olyan rosszindulatú webhelyek, amelyek hiteles webhelyet utánoznak annak érdekében, hogy rávegyék a látogatókat a bejelentkezési adataik vagy más személyes adatok megadására. Ezeket a csaló weboldalakat számos módszerrel terjesztik, beleértve többek között az e-maileket, SMS-eket, közösségi médiát és keresőmotoros hirdetéseket.

Az adathalász webhelyek elkerülésének egyik legjobb módja, ha mindig meggyőződünk arról, hogy a megfelelő weboldal címet írtuk be. Sokszor csak egyetlen betűt változtatnak meg az URL címben és észre se vesszük azt.

Zsaroló csalások

 A csalók gyakran arra használják fel a más webhelyeken történő adatszivárgásokból származó információkat, hogy azt hitessék el, hogy több információval rendelkeznek rólad, mint amennyit valójában tudnak. Megmutathatnak például egy régi jelszót, amellyel alátámaszthatják a blöffölésüket.

Ha zsaroló csalás áldozata lettél: 

- Jelentsd az e-mailt spamként, az e-mail szolgáltatójának!

- Futtass le a számítógépen egy szűrőprogramot a  rosszindulatú programok feltárása érdekében!

- Ha kiderül, hogy a zsaroló e-mailben szereplő bármely jelszót jelenleg is használod, abban az esetben azonnal változtass jelszót az összes webhelyen, ahol azt a jelszót használod!

- Fordulj a helyi hatóságokhoz és tegyél feljelentést a rendőrségen, ha ilyen csalás áldozata leszel!

Ügyfélszolgálatos csalások

A csalók átverési céllal "ügyfélszolgálati" telefonvonalakat hoznak létre, és valamelyik vállalat ügyfélszolgálatosának adják ki magukat (Binance,Coinbase stb). Ezeket az átverő telefonszámokat spamként küldik,  a gyanútlan áldozatoknak, akik éppenséggel segítségért kutakodnak. A csalók közvetlenül is intézhetnek kimenő hívásokat  a potenciális áldozatokhoz. Ezek a csalók arra mennek, hogy megtévesszék és manipulálják célpontjaikat, hogy olyan személyes adatokat csaljanak ki, amelyeket később majd rossz célokra használnak fel.

Tippek a megelőzéshez:

- Soha ne adj távoli hozzáférést a gépedhez semmilyen, magát ügyfélszolgálatosnak kiadó személynek! Ez gyakorlatilag teljes hozzáférést biztosít a csalóknak a számítógépedhez, az online pénzügyeidhez és konkrétan a digitális életedhez is!

 - Soha ne add ki a 2FA (2-Factor Authentication) biztonsági kódodat vagy a jelszavaidat!

- Soha ne küldj kriptovalutát külső címekre állítólagos személyzetnek!

Forrás: Coinbase

Telegram csalások

A Telegramos csalásokat két kategóriára lehet osztani.

  1. Kamu csoportok

Vitathatatlanul sajnos az egyik legsikeresebb és legveszélyesebb csalás. Lehetőséget kínálhatnak, például tokenek kedvezményes vásárlására, vagy kibocsátás előtti projektekhez való hozzáférést a kezdeti DEX (IDO) szakaszban.

 Megoldás:

Egyszerűen módosítsuk a csoport meghívási beállításokat a „Csak saját névjegyek”-re és ezzel lényegében megszűnik ez a probléma. Azonban azért nem árt ezek után is óvatosnak lenni.

 

  1. Kamu adminok

 Ha csatlakozunk egy telegram csoporthoz, akkor szinte biztos, hogy találkozni fogunk a kamu adminokkal. A profiljuk ellenőrzésekor valószínűleg szinte azonosak lesznek a csoport valódi rendszergazdáival. Azonban vagy olyan felhasználónévvel rendelkeznek, amely megpróbálja lemásolni az eredetit (pl. C0inMarketCap a CoinMarketCap helyett), vagy egyáltalán nincs is felhasználóneve.

Hogyan lehet ez ellen a jelenség ellen védekezni?

 - Bármi legyen is az eset, soha ne add ki a privát kulcsaidat, vagy egyéb személyes adatokat!

- Bárki, aki ezeket közvetlenül vagy közvetve kéri, szinte biztos, hogy át akar verni!

- Tiltsd le őket!

 FONTOS: A CoinVilág SOHA nem kér senkitől kriptovalutát és SOHA nem is ajándékoz kriptovalutát senkinek!

SOHA ne add ki senkinek a privát kulcsaidat!

Ha valami túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen,  akkor valószínűleg csalás!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://coinvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5416767504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása